Osteotomie

Stand van de kaak

Soms komt het voor dat de onder- en/of bovenkaak onder- of juist overontwikkeld zijn. Hierdoor passen de tanden niet goed op elkaar en gaan ze scheef staan waardoor je klachten kan krijgen en de tanden eerder verliest.

Ook komt het voor dat patiënten in hun slaap niet goed kunnen ademen omdat de kaken te klein zijn (zie OSAS). De stand van de tanden is te behandelen door een orthodontist. Maar om de stand van de kaak te veranderen moet u naar een specialist in Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie (de MKA-chirurg).

De MKA-chirurg kan door middel van een kaakoperatie, ofwel osteotomie genoemd, de stand van de kaken veranderen. Afhankelijk van de gebitssituatie en de kaakrelatie zal de operatie zich beperken tot alleen de boven- of onderkaak of worden beide kaken geopereerd. Hieronder staan enkele voorbeelden van zulke operaties.

Behandelplan

De keuze voor een kaakoperatie zal altijd in goed overleg worden gemaakt. Orthodontist en MKA-chirurg moeten beiden de patiënt zien en onderzoeken, zodat zij samen kunnen bepalen wat de beste behandeling voor deze specifieke patiënt zal zijn.

We maken röntgenfoto’s en ook gewone foto’s van het gezicht om met de modernste software een goede planning te maken. Vervolgens wordt een behandelplan opgesteld en besproken met de patiënt.

Gezamenlijk Spreekuur MKA-Chirurg en Orthodontist

Om tot een goede keuze voor de behandeling te komen kan het zijn dat u gezien wordt op een gemeenschappelijk spreekuur dat de MKA-chirurg met de orthodontist houdt.

Regelmatige spreekuren worden gehouden met:

 

 

Voorbereiding

Er bestaan verschillende mogelijkheden om (delen van) kaken te verplaatsen. Welke operatie u krijgt, is afhankelijk van de kaak-correctie die bij u nodig is.Voor deze operaties komt u de ochtend van de ingreep in het ziekenhuis en gaat u de volgende dag vaak weer naar huis

We werken tijdens de operatie door kleine openingen in het tandvlees waardoor er later geen littekens te zien zullen zijn.

De dagen na de operatie treedt er zwelling op van het gezicht en dat verdwijnt weer geheel. Na een week is er nog maar weinig van de zwelling terug te zien. Hieronder ziet u in een animatie enkele mogelijkheden uitgelegd van een verplaatsing.

Folder over kaakcorrectie

Wilt u meer informatie over de redenen van en mogelijkheden voor een kaakcorrectie?

Download onze folder kaakcorrecties.

Behandelingen Osteotomie

Staat u een behandeling te wachten? We begrijpen dat dat spannend kan zijn. Daarom proberen we u zo goed mogelijk te informeren, zowel in een persoonlijk gesprek, als hier op de website. Hier onder vindt u daarom meer over de volgende behandelingen:

BSSO

Met deze ingreep word de onderkaak verlengd zodat een te kleine onderkaak goed past tegen de tandboog van de bovenkaak.

Le Fort 1 osteotomie

Met deze ingreep wordt de bovenkaak beter gepositioneerd. Het naar voren zetten van de bovenkaak geeft vaak het beeld van verjonging in het gezicht.

Bimax

Verplaatsing van de onder- en bovenkaak.

SARME: verbreding van bovenkaak

Met deze ingreep wordt de bovenkaak breder gemaakt.
Kincorrectie/kinplastiek

Bij een kaakchirurgische correctie van de kin wordt het bot van de kin losgemaakt en verplaatst.

Na de operatie

De pijn na de operatie kan adequaat worden opgevangen met pijnmedicatie. U kunt last hebben van zwelling van het gezicht en soms is er wat keelpijn. Tijdens en na de operatie krijgt u medicijnen om zwelling tegen te gaan en zo nodig antibiotica om infecties te voorkomen. De zwelling wordt in de meeste gevallen na 2 tot 3 dagen snel minder.

De meeste patiënten blijven slechts 1 nacht in het ziekenhuis.

De eerste dagen kan er nog wat bloed uit de mond komen. De kans op een nabloeding is heel klein, doordat de wond is gehecht.

Het speeksel kan na de ingreep nog wel wat rood zijn. Na een operatie van de bovenkaak kan er de eerste dagen nog wat bloed uit de neus komen. U mag daarom de eerste 2 weken uw neus niet snuiten. Het is beter om hem ‘op te halen’. U mag wel spoelen met zout water of neusdruppels/spray gebruiken.

De meeste patiënten hebben na de operatie elastieken tussen boven- en onderkaak. Als dit bij u het geval is, kunt u uw mond waarschijnlijk direct na de operatie al een klein beetje open doen.

Terwijl uw kaken in hun nieuwe stand vast­groeien, mag u ze niet belasten. Daarom mag u de eerste 6 weken na de operatie niet hard kauwen. U moet dus vloeibaar of zacht voedsel eten.

Weer thuis

Werken en school

De meeste mensen kunnen na 2 weken hun normale activiteiten op school of op het werk hervatten.

Sporten

Na ongeveer 2 weken kunt u ook weer rustige sporten beoefenen, zoals zwem¬men. Zeer zware lichamelijke inspanning en contactsporten, zoals de meeste balsporten en judo, moet u de eerste twee maanden vermijden.

Elastiekjes

De meeste patiënten krijgen gedurende een aantal weken elastiekjes tussen de boven- en onderkaak. Als dit bij u het geval is, leert u na 1 week hoe u deze zelf in en uit kunt doen en zal de mondhygiëniste zo nodig het gebit helpen schoonmaken.

Plaatjes en schroefjes

De plaatjes en schroefjes waarmee de botdelen tijdens de operatie zijn vastgezet, zijn van titanium. Ze kunnen daarom zonder schadelijke gevolgen in het lichaam achterblijven. Maar in bepaalde gevallen worden ze na ongeveer een half jaar alsnog verwijderd.

De MKA artsen

Maak kennis met de MKA Chirurgen van MKA Apeldoorn

Dhr. R.H. Bouwman

Dhr. R.H. Bouwman

Dhr. P.W. Kraaij

Dhr. P.W. Kraaij

Dhr. S Heijnsbroek

Dhr. S Heijnsbroek

Dhr. T. Putters

Dhr. T. Putters

Partners